En ansættelseskontrakt er mere end blot et stykke papir på, at en given person nu arbejder for et givent firma. Det er også en specifikation af arbejdsopgaverne og en mulighed for arbejdsgiveren for at værne sig mod fremtidige problemer. Ansættelseskontrakten er et juridisk bindende dokument, og konsekvenserne kan være alt fra erstatning til fyring, hvis paragrafferne brydes.
Mange ansættelseskontrakter skabes i dag ud fra en fast skabelon, da mange stillinger til forveksling ligner hinanden. Er der tale om en relativt standardiseret ansættelse, er der ingen grund til at bruge mange timer på fra bunden at nedskrive paragrafferne i en kontrakt. Sådanne standardiserede ansættelseskontrakter kan med fordel skabes internt i en given virksomhed for at passe perfekt til virksomhedens forbehold – nogle virksomheder kan fx med fordel indsætte bestemmelser om tavshedspligt i deres ansættelseskontrakter, mens det for andre er ligegyldigt.
Ved ”større” ansættelser eller ansættelser på specielle ansvarsområder, kan man udmærket gå ud fra en skabelon til en ansættelseskontrakt, men det er vigtigt at tilpasse den området. En sådan tilpasning kan enten foretages af en selv, men det er også en mulighed at benytte enten en jurist eller advokat for at have styr også på det juridiske.
I Danmark har vi funktionærloven. Som funktionær har du en række ekstra fordele og rettigheder ud over din ansættelseskontrakt, og hvis en ansættelseskontrakt og funktionærlovgivningen støder sammen, er det funktionærloven, der sættes højest.
For at blive underlagt funktionærloven, skal du have en speciel type job, i længere tid have arbejdet over 8 timer ugentligt og du skal have et tjenesteforhold til virksomheden – du skal, med andre ord, være underlagt instruktionerne.
Selvom du arbejder 38 timer om ugen i en stilling, hvor du er underlagt instruktioner, er du stadigt ikke selvfølgeligt funktionær. Dit arbejde skal bestå af opgaver lig køb, salg, lagerekspedition, arbejdstilsyn eller ledelse eller bistandsydelse, der ikke er af håndværksmæssig karakter. Det meste kontorarbejde er at betegne som funktionærarbejde, og selvom du hjælper til i produktionen en time eller to ugentligt, vil du stadigt falde under funktionærlovgivningen.
Funktionærloven trumfer ansættelseskontrakter på en række områder, herunder opsigelsesvarsler, løn under sygdom og også halv løn under barsel.
Både arbejdsgiver og arbejdstager har klare fordele at hente ved at tegne en ansættelseskontrakt. Er en arbejder ansat i mere end 8 timer om ugen, og har arbejdet varet i længere end en måned, har arbejderen også krav på at få en ansættelseskontrakt – og det samme er tilfældet, hvis det blot er planen, at ansættelseskontrakten skal være i længere end en måned.
Der er ikke nogle lovbestemte krav til ansættelseskontrakter. Normalt angives arbejdstiden per uge, arbejdets generelle beskrivelse, hvor arbejdet skal udføres og specielle bestemmelser som tavshedspligt, en konkurrenceklausul eller lignende – men det er op til arbejdsgiveren og arbejdstageren i fællesskab at finde en passende løsning.
Også timelønnen eller månedslønnen vil som oftest blive angivet i en ansættelseskontrakt. At få en højere timeløn, en lønforhøjelse, kræver ikke en ny ansættelseskontrakt – det kan faktisk skrives ind i selve kontrakten, at lønnen stiger med jævne mellemrum, hvis ikke man ønsker at gøre dette manuelt.
En ofte set løsning er at timelønnen i ansættelseskontrakten stiger med et fast beløb – 500 kr eksempelvis – årligt, og at der derudover er mulighed for speciel forhøjelse af timelønnen efter kvalifikationer.
Det er ikke muligt med en ansættelseskontrakt at omgå lovkravene i fx funktionærloven eller andre lovgivninger. Disse love er præceptive, hvilket vil sige at de ikke kan omgås, selvom der skrives under på en juridisk bindende ansættelseskontrakt.
Ansættelsesbevisloven dikterer hvad en ansættelseskontrakt som minimums skal indeholde:
Ovenstående er et absolut minimum når du skal have en ansættelseskontrakt udarbejdet, og hvis det ikke overholdes, så kan arbejdsgiver ikendes en bøde. I særlige tilfælde kan der være andre regler der er gældende. Dette gælder bl.a. hvis personen er omfattet af Sømandsloven, hvis ansættelsen kun er lejlighedsvis, er under 8 timer om ugen eller arbejdet er af en særlig karakter.
Hvis der er udstationering i et eller flere lande i en periode længere end 1 måned, så er følgende minimumskrav yderligere gældende:
Ovenstående skal som minimum være arbejdstager i hænde inden afrejsen.
Oplysningerne ovenfor er generelle. Det er ikke sikkert, at de passer i jeres konkrete situation. Vi anbefaler at I, forinden en vigtig beslutning, bliver rådgivet af en advokat eller en anden professionel rådgiver.
Få tilbud fra 3 advokater der er specialiserede i ansættelseskontrakt.
Vi har samlet specialiserede advokater og rådgivere indenfor ansættelseskontrakt. Du bliver således kun kontaktet af personer med stor kompetence indenfor netop området ansættelseskontrakter.
Vores konsekvente guidelines for medlemmerne og løbende tilfredshedskontrol gør at du kun sættes i kontakt med de mest kompetente advokater inden for ansættelseskontrakt til funktionær.
Efter vi har modtaget din henvendelse omkring ansættelseskontrakt, udvælger vi op til 3 advokater eller andre juridiske rådgivere, der kan hjælpe dig, og som vi kan anbefale.
Du kontaktes indenfor 1 arbejdsdag for en uforpligtende dialog omkring opgaven og afgivelse af tilbud eller estimat.
Med jura-guide.dk finder du hurtigere den rigtige rådgiver til opgaven, og slipper for selv at bruge tid på at afdække markedet for kvalificeret juridisk hjælp indenfor bl.a. ansættelseskontrakter.
Det er 100% gratis at anvende denne side til at indhente tilbud fra advokater og andre juridiske rådgivere.
Det er også helt uforpligtende, og du behøver ikke benytte dig af de tilbud, som du har modtaget omkring ansættelseskontrakt til funktionær.